O dánské kuchyni

17. února 2008 v 16:21 | Klára
Když už jsme byli v seznamování s dánskou kulturou, nemohli jsme vynechat kurz dánského vaření. Tato akce se konala ve školní kuchyňkách jedné základní školy poblíž univerzity. Vaření je tady jedním ze školních předmětů. Po rozdělení do skupinek cca po 4 lidech jsme dostali přidělené recepty. Někteří jedinci vařili poprvé v životě. Zejména američtí mladí mužové pomalu nevěděli, jak vypadá syrová brambora...takže to bylo občas zajímavé. Například loupání a krájení červené řepy do salátu připomínalo "Texaský masakr motorovou pilou". Ale naštěstí se to obešlo bez újmy na zdraví a životech :)
Co si představí průměrný středoevropan, když se řekne: "dánská kuchyně"? Většina lidí, které jsem postavila před tuto otázku, vyhrklo s nadšením a dychtícím výrazem: "Ryby!". Bohužel se docela mýlí. Tady ve východním Jutsku jsou ryby poměrně drahá záležitost, přestože Aarhus a další větší města leží přímo na pobřeží nebo velmi blízko něj. Takže ryby se tu jedí, ale je to spíše hodobóžový pokrm :)
Tak co je tedy typická dánská kuchyně? Hlavně vepřové maso, pak také hovězí a kuřecí, vařené zelí, řepa, brambory, hrách, domáci chléb a ovocné studené polévky... Dánové dělají výborné dezerty. Dokonce mají na každý den jiný tradiční dezert. Takže například v úterý se sluší si dát flødeboller, což jsou vlastně tokoví indiáni, a ve čtvrtek zase jahodové pyrré se šlehačkou. Tradiční nápoje podávané k jídlu jsou pivo plzeňského typu, bezinková šťáva, limonáda z bezových květů nebo voda.
Výsledky našeho snažení na kurzu dánského vaření můžete vidět na následujících fotografiích:
V popředí vidíte rybí frikadely (karbanátky), které se vyrábí z prefabrikované hmoty, které vypadá jako už jednou použitá treska. V pravém horním rohu jsou lískooříšková paté. Směrem do leva pak vidíte zelné a řepové saláty. Celou přehlídku hlavních chodů pak uzavírají masové kuličky v kari omáčce s rýží. Je zajímavé, že přestože jsme měli naprosto identické recepty, produkt každé skupiny se vzhledově a i chuťově lišil. Nejvýraznější tento rozdíl byl právě u masových kuliček, které plavali buď v kari polévce nebo se líně válely v husté žluté hmotě připomínající kit.
V popředí ve skleněných miskách domácí remuláda (opět podotýkám, že recept byl identický). Za remuládou pšeničné bochánky. Jogurtový chléb se právě nakrojuje a vedle leží čokoládový dort - oboje jsem vytvořila já. Ten zbytek jsou dorty ostatních skupin.
A takto se ty dobroty servírují. Všechno jídlo, včetně salátu, remulád a různých příloh se totiž naloží na jedenen talíř. Lidé, kteří nemají rádi smíchané chutě, poněkuď trpí. Samozřejmě dezert se servíruje na zvlášťní talířek. Mne míchání chutí naštěstí nepohoršuje a navíc oceňuji šetření vody, saponátu a sil při mytí nádobí.
Pokuď byste měl někdo zájem o recept na nějakou tu mňamku, stačí zaslat zprávu a já vám příslušný recept pošlu ;)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 František Kostlán František Kostlán | 17. února 2008 v 20:44 | Reagovat

Klárko,

díky za tvé články o Dánsku - jsou skvělé.

A jak ti vlastně to které jídlo chtnalo (odhlédneme-li od toho, že v tomto případě šlo spíše z hledika kuchařů o experiment :-)).

Přiznám se, že podle fotek bych si nedovedl vybrat. Může to však být tím, že jsem zmlsaný různými národními jídly z mnoha zemí, která vaří migrantky u nás V Berkatu - InBázi, v rámci ethnocateringu a polívkárny (rozjeli jsem prodej polívek).

Měj se v té krásné zemi krásně a těším se na další články.

2 Cara Cara | 24. února 2008 v 13:27 | Reagovat

Teda jako nic proti severskym kuchynim jo, ale jsem fakt rad, ze jsem byl v Cine. Drzim palce, at moc nezhubnes.

3 Klára Klára | 26. února 2008 v 16:41 | Reagovat

Ano, ano, uznávám, že orientální kuchyně je chuťově a co se týče ingredicí bohatší, ale zas tak špatné to tu není. Zhubla jsem jen malinko ;)

Hm...už se těším k nám do Rokycan do Čínského dvora...

4 Oli Oli | 28. února 2008 v 7:41 | Reagovat

Čau, já bych si s dovolením těch tvých dobrot také nedala :-)).

Ale dort jsi měla určitě nejhezčí.

I když zavést v Rokycanech takové tématické vařící odpoledne, to by mohlo být fajn. Samozřejmě spojené s následnou konzumací. Jídla samozřejmě.

5 Klára Klára | 28. února 2008 v 16:00 | Reagovat

Už mi dánská strava, která je bez chuti a zápachu, začíná lézt krkem. Už se moc těším na velikonoční prázdiny strávené v ČR, budu se cpát českým chlebem a pít levné dobré české pivíčko :)

Olí, to je skvělý nápad! :)

6 Terry Terry | 8. března 2008 v 7:17 | Reagovat

Ahoj Kláry,neboj,něco dobrýho ti přichystáme,až k nám přijedeš:)krom vodnice bude i český pivo a nějaké dobroty určitě taky.Tak za 8 dní ahoj,těšíme!

7 peterko peterko | E-mail | Web | 27. března 2008 v 14:56 | Reagovat

Hmm, Tve vytvory nevypadaji spatne. Je videt, ze jsem Te neco naucil ;)

8 Miss Dí:) Miss Dí:) | Web | 28. ledna 2010 v 19:56 | Reagovat

Dobrý den. Náhodou jsem se proklikala na tenhle blog a ráda bych zkusila něco z dánské kuchyně:) Tak sem chtěla požádat o poslání nějakého né moc náročného receptu na dánský pokrm:) Nejlépe nějaký dezert.Budu moc vděčná:) Předem děkuji:)

9 Bára Bára | E-mail | 18. prosince 2011 v 19:36 | Reagovat

Ahoj, pred tydnem jsem se vratila z Kodane, a moc mi chutnaly prave rybi karbanatky. Nevis nahodou co se do te smesi dava?
diky Bara

10 Winstonnok Winstonnok | E-mail | Web | 1. března 2017 v 15:06 | Reagovat

thanks due to the fact that this colossal edifying website, living up the momentous jobless check out this <a href=http://onlinecasinos-x.com>casino</a> offers    , buy <a href=http://adultsrus.us>sex toys</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama